5 semne ale unei cutii de viteze manuale defecta

 
Mai devreme sau mai tarziu, cutia de viteze manuala incepe sa puna probleme soferilor, iar semnele unei defectiuni apar imediat. Indiferent de ce piesa a masini vorbim, cu cat se observa mai din timp o problema, cu atat se poate remedia mai rapid si mai ieftin. Astfel, piesa afectata nu va influenta eficienta altor sisteme. Iar, pentru a stii cum sa interpretezi semnele pe care autoturismul ti le ofera atunci cand cutia de viteze manuala nu functioneaza in parametrii normali, ti-am pregatiti un articol cu 5 semne ale unuei cutii de viteze defecte.
  1. Probleme la trecerea dintr-o treapta de viteza in alta

Acesta este cel mai sesizabil semnal a unei defectiuni a cutiei de viteze, deoarece te vei lovi de el de fiecare data cand schimbi viteza. Vei observa ca cuplarea dintr-o treapta in alta se realizeaza dificil. Un alt semn este atunci cand iti sare vitza automat, lucru destul de neplacut atunci cand esti in trafic.. Iar, in cel mai rau caz schimbatorul de viteze poate sa cada.
  1. Sunete ciudate la schimbarea vitezelor

Cutia de viteze manuala poate scoate anumite sunete ciudate, la momentul treceri dintr-o treapta de viteza in alta. Sunetele acesteia pot varia, de la zgomote intense pana la unele scadate. De asemenea, poti auzi un zgomot foarte puternic in momentul in care schimbatorul se afla in punctul mort, acesta reprezentand un alt semn  a unei defectiuni.
  1. Culoarea uleiului de transmisie

Uleiul din transmisie trebuie sa aiba o nuanta clara de rosu aprins si un miros dulceag. Iar, in cazul in care observi ca acesta are o nunata inchisa, chiar opaca, este recomandat sa faci o vizita la un centru de reparatii cutii de viteze manuale pentru o confirmare a defectiuni.
  1. Simti un miros ,,a ars”

In momentul in care componentele cutiei de viteze manuale se supraincalzesc, din cauza frecarii excesive, vei sesiza un miros specific. Astfel daca simti un miros ca de ars poate fi din cazuza uleiului de trasmisie, verifica-l si daca observi un simptom asemanator ca cel de la punctul trei, inseamna ca exista o defectiune la cutia de viteze. 
  1. Scurgeri de ulei de trasmisie

Daca observi sub masina o pata de ulei sau o scuregere, insemana ca ceva nu este in regula. Aceasta scurgere sau pata nu se datoreaza 100% cutiei de viteze, poate fi si un alt caz, Astfel daca problema revine du-te la un service auto pentru o verificare.