Verificarea uleiului din cutia de viteze

Uleiul din cutia de viteze se deterioreaza in timp, la fel cum se intampla cu ceea mai mare parte a componentelor unei masini. Iar, pastrarea nivelului optim de ulei este important pentru o buna functionare a franelor si a masinii tale. De acea iti recomandam sa verifici constant nivelul acestiua.

Cum verific nivelul uleiului pentru cutia de viteze?
 

Pasul 1: Verifica manualul utilizatorului

Ai o cutie de viteze manuala sau automata? Cutia de viteze manuala nu are, de obicei, o tija de masurare a uleiului. Acestea sunt umplute din fabrica si nu au nevoie de reumplere. Lichidul trebuie schimbat doar in caz de reparatii cutii de viteze manuale.

Pasul 2: Localizeaza tija de masurare a uleiului

Tija de masurare a uleiului pentru cutia de viteze este de regula mai scurta si de culoare rosie,  aceasta poate fi chiar marcata.
 
Pasul 3: Cum sa verifici uleiul pentru cutia de viteze?

Scoate tija afara si sterge-o cu o carpa curata. Apoi introdu-o din nou si las-o in rezervor timp de 4-5 secunde, scoate-o si verifica nivelul uleiului. Mai adauga ulei daca este necesar si foloseste-l intotdeauna pe cel recomandat conform instructiunilor din fabrica.

Adauga uleiul progresiv si verifica nivelul de fiecare data. Este destul de usor sa adaugi ulei, insa mult mai greu sa il elimini. Daca trebuie sa pui mai mult de un litru de ulei pentru cutia ta de viteza, verifica sa nu existe scurgeri

Cum sa verifici corespunzator uleiul de transmisie?

Uita-te la culoarea si mirosul acestuia. Culoarea este foarte importanta deoarece poate indica rapid cand trebuie schimbat uleiul. Un ulei bun trebuie sa isi pastreze mereu aceeasi culoare: de regula maroniu galbui, semi-transparent. Pentru cutia de viteze automata, lichidul este rosu aprins, daca acesta devine maroniu sau rosu inchis, lichidul trebuie schimbat

In cazul in care, dupa efectuarea verificari observati ca uleiul nu a atins nivelul optim, atunci e semn ca exista pierderi de ulei. In acest caz, este recomandata o vizita de urgenta la un service auto, iar daca defectiunea este confirmata, pentru remedierea defectiunii, apelati la un centru specializat in reparatii cutii de viteze manuale sau automate.