Cum se conduce o cutie de viteze manuala?

Pentru a evita defectarea si, ulterior, numeroase reparatii cutii viteze manuale, este necesar sa stim cum sa conducem o masina in mod corespunzator, pentru ca durata de viata a acesteia sa fie cat mai lunga. Cutia de viteze are rolul de a transmite puterea de la motor la roti, aceasta fiind o parte extrem de importanta a mecanismului de transmisie. Ingrijirea si utilizarea ei trebuie sa se faca in mod corespunzator pentru a evita orice fel de defectiuni si, implicit, pentru a evita unele costuri mari de reparatie sau de inlocuire.

Cateva sfaturi pentru a conduce in mod corespunzator o masina echipata cu o cutie de viteze manuala:
  • Evitati sa stati cu piciorul pe ambreiaj atunci cand asteptati la semafor
Majoritatea soferilor fac acest gest pentru a putea porni mai repede de la semafor. Acest gest, pe termen lung, poate uza prematur rulmentul din kit. Oricum este mult mai relaxant ca atunci cand stati la semafor sa nu mai trebuiasca sa tineti piciorul incordat.
  • Folositi frana de mana atunci cand opriti in rampa
Este foarte important, desi multi pleaca din rampa direct cu ambreiajul apasat, sa folosim frana de mana. Lucru care face ca ambreiajul sa fie turat degeaba si duce la stricarea lui, mai ales ca se poate opri motorul daca ambreiajul nu este tinut bine si masina o poate lua la vale.
  • Evitati sa fortati cutia de viteze atunci cand motorul este rece
Acest lucru se intampla cel mai frecvent pe timpul iernii cand temperaturile sunt scazute si e nevoie de mai mult timp pentru incalzirea motorului. Trebuie sa asteptam ca uleiul de transmisie sa ajunga unde trebuie si sa nu fortam cutia de viteze inutil pentru ca riscam sa o stricam.