Cutia de viteze manuala in sezonul rece

Sezonul rece isi face simtit prezenta, iar temperaturile tot mai scazute de peste noapte genereaza multe batai de cap soferilor. Odata cu venirea sezonului rece trebuie sa acordam o atentie deosebita si o ingrijire corespunzatoare masinii noastre si componentelor acestora, pentru a evita situatiile neplacute.

La fel ca si motorul sau alte piese auto, cutia de viteze are nevoie de mai mult timp pentru a se incalzi si pentru a functiona la parametri optimi. Specialistii ne recomanda ca in primele minute de deplasare sa efectuam schimbarea vitezelor cat mai lent, fara a tura rea mult motorul. Atunci cand cutia de viteze ajunge la temperatura normala de functionare, vitezele pot fi schimbat mult mai usor decat la rece. In sezonul rece, acest fenomen este mult mai accentuat.

La masinile care sunt dotate cu cutii de viteze manuale, schimbarea treptelor de viteza se realizeaza folosind schimbatorul de viteze (maneta), care actioneaza inelele sincronizatoare (sincroane). Pentru schimbarea vitezelor in sezonul rece, este necesara o dozare mai atenta atat a pedalei de accelerare, cat si a celei de ambreiaj. Daca, in conditii normale, folosim treapta intai pentru plecarea de pe loc, iarna, pe zapada, este de preferat utilizarea treptei a doua. Acest lucru insa, necesita o minima acomodare si experienta, de multe ori motorul oprindu-se daca nu se dozeaza corect pedala de ambreiaj.

Compania noastra va sta la dispozitie si cu alte sfaturi utile despre intretinerea cutiei de viteze mauale pe timp de iarna, dar cu servicii impecabile de reparatii cutii viteze manuale, la preturi accesibile.