Cutie de viteze manuala sau cutie automata?

Fie ca ne raportam la combustibili, cutia de viteze, componente sau pur si simplu la aspectul estetic, alegerea unui autovehicul care sa se plieze perfect pe nevoile individuale este extrem de dificila. Pentru a va usura decizia, va prezentam principalele avantaje si dezavantaje ale cutiei de viteze manuale, cat si a celei automate.

Cutie de viteze manuala
In situatia in care va propuneti sa utilizati motorul masinii la capacitate maxima, veti avea nevoie de o cutie de viteze manuala. Spre exemplu, pilotii utilizeaza masini de raliu ce dispun de cutii de viteze manuale, pentru ca variatia puterii sa fie la comanda acestora. Consumul de combustibil este redus, iar pretul de achizitie al masinii este semnificativ mai mic. Mai mult decat atat, repararea unei cutii de viteze manuale se face mai simplu si la un pret mai mic spre deosebire de una automata. O cutie manuala este necesara daca optati pentru un automobil cu motor mic, intrucat veti dori sa folositi optim puterea redusa pentru urcari, depasiri etc.
Cutiile de viteze manuale prezinta si dezavantaje, cel mai important raportandu-se la confortul soferului. Pentru utilizarea acesteia trebuie folosita aproape constant o mana, iar timoneria poate fi neplacuta. De asemenea, o utilizare regulata si necorespunzatoare a ambreiajului poate avea ca urmare uzura acestuia.

Cutie de viteze automata
O cutie de viteze automata este mult mai confortabila, intrucat puteti tine ambele maini pe volan in timp ce conduceti. Masina se conduce mai simplu, permitand o plecare din rampa optima, lipsita de opriri ale motorului. In prezent, cutiile de viteze automate au performat, ajungand sa aiba un consum foarte apropiat celor manuale. Intrucat mecanismul cutiei de viteze este mai complex, costurile de intretinere sunt mai mari. Daca ne raportam la cutiile automate conventionale, putem afirma ca acestea pot afecta performantele masinii.

Ambele cutii de viteze prezinta avantaje si dezavantaje, astfel incat nu putem spune ca una este mai buna decat cealalta. Consideram ca alegerea tipului de cutie de viteze trebuie sa se realizeze in functie de necesitatile dumneavoastra, pentru o alegere eficienta.