De ce se defecteaza cutia de viteze

De cele mai multe ori, cutia de viteze se defecteaza din cauza utilizarii gresite a acesteia si a unei proaste intretineri. Nu toti producatorii de autivehicule mentioneaza in documentele informative procedura de schimbare a uleiului cutiei de viteze in mod regulat, ci vorbesc doar despre operatiunea de completare a acestuia. Specialistii in reparatii recomanda schimbarea regulata a uleiului, ce are un rol important in prelungirea duratei de viata a autovehiculelor.

De asemenea, cutia de viteze necesita timp pentru a se incalzi, asemenea motorului. Este recomandat ca schimbarea vitezelor sa se realizeze lent in primele minute de functionare a masinii, fara a tura in exces motorul. La majoritatea masinilor se poate sesiza momentul in care cutia de viteze ajunge la o temperatura normala de functionare, intrucat vitezele se schimba mai usor. Acest fenomen se observa cel mai bine iarna, cand diferenta de temperatura este mare.

Cutia de viteze reprezinta doar un element ce compune sistemul de transmisie al unei masini. De aceea, nu trebuie neglijate nici ambreiajul, axul cardanic, diferentialul sau arborii planetari.