Schimbul uleiului din cutia de viteze

Fisa tehnica a masinii ofera indicatii si recomandari pentru intretinerea corespunzatoare a tuturor componentelor masinii. Intre acestea, se gasesc si recomandari legate de schimbul de ulei din cutia de viteze.   
Uleiul din cutia de viteza are un rol esential asupra “sanatatii” sistemului de transmisie a masinii, iar pentru a-si pastra proprietatile initiale, schimbarea uleiului este o masura recomandata.


Cand trebuie schimbat uleiul in cutia de viteze?

Schimbul de ulei la cutia de viteze se face in functie de marca masinii la un anumit numar de km parcursi sau la perioade calendaristice, dar nu mai mult de 100.000 km.
Un alt criteriu il reprezinta tipul de transmisie: automata sau manual. In cazul cutiilor automate, uleiul se schimba mai des decat in cazul cutiilor de viteze manuale.

Desi efectuata mai rar decat in cazul uleiului de motor, operatiunea de schimbare a uleiului in cutia de viteza se recomanda a fi efectuata si in functie de tipul de utilizare a masinii:
  • utilizare intensa (masini de distributie, transport pasageri s.a.)
  • normala (autoturisme personale).


Situatii care indica necesitatea schimbului de ulei

  • nivelul de ulei scazut, vizibil dupa desfacerea busonului din partea superioara a cutiei. Daca nivelul de ulei nu atinge partea superioara a cutiei de viteze
  • culoarea maroniu inchisa a uleiului este o caracteristica a unui ulei pentru cutie de viteze uzat.


Cat ulei este necesar pentru un schimb complet?

Cutiile de viteze sunt concepute pentru aproximativ 2 – 2.5 litri de ulei. Inainte de efectuarea schimbului, se recomanda golirea completa a uleiului uzat.

Atentie!!!

Nu aruncati uleiul uzat ! Pentru a proteja mediul inconjurator, acesta trebuie colectat corespunzator si dus la centrele special de colectare din localitatea dvs.

Ce tip de ulei pentru cutia de viteze trebuie?

Pentru o buna functionare a transmisiei masinii, este recomandat sa fie respectate indicațiile specifice uleiului pentru cutie de viteze din partea producatorului masinii, asa cum apar ele mentionate in cartea tehnica. Producatorul cutiei de viteze recomanda anumite tipuri de uleiuri, in functie de materialul din care sunt realizate componentele cutiei.

Dupa efectuarea schimbului de ulei, nu este recomandata plecarea imediata. Porniti motorul cu ambreajul calcat si debraiati usor, apoi lasati 5 minute motorul la relanti. Aceasta manevra va permite realizarea unei ungeri corespunzatoare a pinioanelor si sincroanelor din interiorul cutiei de viteze.

In cazul in care, dupa efectuarea schimbului observati ca nivelul de ulei nu a atins partea superioara a cutiei de viteze, atunci e semn ca exista pierderi de ulei. In acest caz, se este recomanda o vizita de urgenta la un service auto, iar daca defectiunea este confirmata, pentru remedierea defectiunii, apelati la un centru specializat in reparatii cutii viteze.

Sfaturile de mai sus au rolul de a va ajuta sa mentineti cutia de viteze in conditii cat mai bune cat mai mult timp, pentru a putea porni oricand la drum, cu un sistem de transmisie ce va functiona la capacitate maxima.