Cutia de viteze manuala - uleiul

Uleiul pentru cutia de viteze nu trebuie neglijat sub nicio forma, motiv pentru care este extrem de important sa cunoastem cateva reguli de intretinere si de schimbare a acestuia.

Cand se schimba uleiul din cutia de viteze?
In cazul in care schimbatorul de viteze functioneaza corect si nu exista zgomote neobisnuite, cea mai rapida metoda este verificarea manualului de utilizare al masinii. Daca nu se  specifica in manual un anumit interval de schimb, cel ami bine este sa efectuati verificarea periodica si sa schimbati uleiul intre 50.000 – 80.000 km sau cel putin odata la 2-3 luni.
Un alt criteriu il reprezinta tipul de transmisie: automata sau manuala. In cazul cutiilor automate, uleiul se schimba mai des decat in cazul cutiilor de viteze manuale.
 
Ce tip de ulei se foloseste?
Un aspect foarte important ce tine de schimbul uleiului la cutie de viteze este folosirea tipului de ulei corect, specificat de producatorul automobilului. Folosirea unui alt tip de ulei poate provoca defectiuni grave asupra autoturismului.
 
Situatii care indica necesitatea schimbului de ulei
-nivelul de ulei scazut, vizibil dupa desfacerea busonului din aprtea superioara a cutiei (daca nivelul de ulei nu atinge partea superioara a cutiei de viteze);
-culoarea maroniu inchis a uleiului este o caracteristica a unui ulei pentru cutie de viteze uzat.
 
In cazul in care, dupa efectuarea schimbului observati ca nivelul de ulei nu a atins partea superioara a cutiei de viteze, atunci e semn ca exista pierderi de ulei. In acest caz, se este recomanda o vizita de urgenta la un service auto, iar daca defectiunea este confirmata, pentru remedierea defectiunii, apelati la un centru specializat in reparatii cutii viteze manuale.