October 2022
Cum functioneaza cutia de viteze manuala?
Cutia de viteze este o parte importanta a mecanismului de transmisie si are functia de a transmite puterea si miscarea de la motor la roti. Utilizarea schimbatorului de viteze face posibila transmiterea puterii in mod controlat si variabil, prin modificarea rapoartelor de transmisie.
Asadar, care este rolul cutiei de viteze?
- Adapteaza cuplul dezvoltat de motor in functie de variatia rezistentelor la inaintare,
- In situatii de stationare indelungata, permite decuplarea motorului de restul sistemului de transmisie
- Permite mersul in revers al masinii pentru acelasi sens de rotatie al arborelui cotit.
Cum functioneaza o astfel de cutie?
Schimbatorul de viteze actioneaza inelele sincronizate din cutie cu ajutorul timoneriei, care este mecanismul de legatura dintre schimbator si cutia de viteze.
Arborele cutiei de viteze este prevazut cu o serie de pinioane, coroane dintate, inele sincronizatoare si furca de actionare cu mason de cuplare. In momentul in care se actioneaza schimbatorul de viteze, furca de actionare se deplaseaza in directia indicate de maneta, impingand inelul sincronizator peste coroana dintata. Inelul sincronizator coordoneaza turatia arborelui, pentru a permite cuplarea coroanei dintate cu mansonul de cuplare.
Pinionul vitezei se conecteaza in acest fel cu arborele, fiecare viteza dispunand de cate un pinion cu diametru diferit pe arbore.
Cum se realizeaza schimbarea vitezei?
Prin apasarea completa a pedalei de ambreiaj, se decupleaza cutia de viteze de motor. Apoi, prin simpla miscare a manetei de viteze, se selecteaza viteza dorita. Odata selectata viteza, printr-o eliberare progresiva a ambreajului, are loc cuplarea cutiei de viteze de motor.